Johannas skovårdsskola

Ibland känner man sig lite tjatig när man pratar om skovård gång på gång, men när man gjort rent ett par välanvända skor och gett skinnet ny näring blir man påmind om varför man fortsätter tjata. Resultatet blir riktigt fint, och det finns en tillfredsställelse i att bidra till att saker får ett längre liv. På Högt & Lågt rekommenderar vi alla att ge sina skor lite extra kärlek. Det är hållbart både för miljön och plånboken.

Johanna rengör skor
Efter rengöring får skinnskorna ny näring, här använder Johanna en ofärgad produkt.

Underhåll dina skor regelbundet 

Det finns några saker du kan göra för att dina skor ska hålla längre. Det är dels ett kontinuerligt underhåll med några enkla knep att ta till i vardagen, och dels rengöringen i flera steg som du kan göra då och då. De enkla knepen är: 

Många tror att man ska spraya sina skor med impregneringsspray när skorna är nya, och att det skyddet håller under hela säsongen, men så är det tyvärr inte. Impregnering avdunstar, och om skorna utsätts för mycket smuts och vatten som sliter på impregneringen behöver man spraya på ett nytt lager så ofta som en gång i veckan. Anledningen till att man inte kan lägga ett tjockt lager impregnering som skulle hålla längre är att man då täpper igen porerna så att skinnet inte kan andas. Detta skulle försämra både hållbarheten och komforten. 

Att ha minst två par vardagsskor att varva mellan är också bra för hållbarheten. Visst håller dina skor längre om du bara använder de varannan dag, men det är bättre än så. Efter en hel arbetsdag är materialet i sulorna komprimerat och lädret är varmt och fuktigt. Om skorna då får vila en dag hinner lädret dra ihop sig och återgå till sin rätta form, och skorna hinner torka upp ordentligt. Använder du dina skinnskor innan de hunnit torka helt töjer du ut skinnet. Att ha skoblock i skorna medan de torkar upp gör dessutom att de behåller sin form längre. 

Tredje steget i Johannas skovårdsskola är att borsta upp ytan och borsta in näringen.

Att rengöra skinnskor 

Lite rengöring kan få nästan vilka skor som helst att se som nya ut. Ta bort smuts, tillsätt ny näring till lädret, borsta upp ytan igen för att få en fin glans, och avsluta med impregnering. Med rätt produkter och en plats med tillgång till vatten behöver det inte vara mer komplicerat än så. Att rengöra och vårda skinnskor görs i fyra steg: 

Något som jag brukar avsluta med är skodeodorant. Det finns flera produkter som är bra på att ta bort dålig lukt inuti skon. Skodeodorant används vid behov, så ofta eller sällan som önskas. När man gör rent sina skor kan man också kolla över skosnörena, börjar de bli slitna kan man passa på att byta till ett par nya och fräscha. Mockaskor är något som många är lite rädda för, och tänker att det är svårt och krångligt att ta hand om, men man hanterar mocka på precis samma sätt som vanliga skinnskor. 

Här ser man skillnaden på lädrets form med och utan skoblock i skon.

Så här rengör du mockaskor

Det enda du behöver tänka på när du ska rengöra dina mockaskor är att ha en mockaborste istället för en skoborste med borst. Du följer de fyra stegen för rengöring och skovård ovan, men du får bäst resultat om du först borstar upp luggen på mockan så att rengöringen kommer åt att verka på djupet. Du använder den rengöring du trivs bäst att arbeta med, och sedan väljer du en produkt med näring utan bivax, med eller utan kulör. För mockaskor finns också näring på sprayflaska eftersom att vissa tycker det är smidigare att använda. Efter näringen borstar du iordning fibrerna och avslutar med impregneringsspray. Färdigt! 

Tips för att barnskor ska hålla längre 

Barnskor utsätts för ett helt annat slitage än skor till dam och herr, och håller inte lika många år. Därför läggs oftast inte lika mycket krut på att tvätta och vårda barnskor, men att då och då tvätta av skorna gör absolut att de håller sig fräscha längre. Om skorna innehåller ett membran som till exempel Gore-Tex mår även detta bättre av att skorna får sig en tvätt emellanåt. Det bra knep när det kommer till barnskor är att ta ut sulan och tömma skorna ibland. Under sulan gömmer sig gärna sand som inte syns eller känns, men det nöter på både sko och sula vilket förkortar dess livslängd. 

Ta hand om dina gummistövlar 

En annan bra sak att tänka på när man pratar om skovård är att tänka på hur man förvarar sina gummistövlar. Det är lätt hänt att man förvarar de för varmt och om gummistöveln då är av naturgummi finns det risk att materialet torkar ut och spricker, och då finns det inget man kan göra för att rädda stövlarna. Idag innehåller många billigare gummistövlar till största delen plast, men de som säljs här på Högt & Lågt innehåller naturgummi och då ska man se upp med värme. 

Ställ inte dina gummistövlar för nära ett element eller i solljus, och inte för länge i torkskåp eller på golvvärmen. Den bästa platsen för gummistövlar är i en källartrappa eller i ett garage. Det finns produkter som återfuktar gummistövlar och förhindrar att de torkar ut, men att tänka på vart man ställer sina stövlar räcker gott.