Johanna står i skoaffären

Krönika för Alingsåskuriren, november 2022

Vem bestämmer att du måste pynta?

Snart är årets bästa ”dåliga samvete”-månad här. Du måste köpa julklappar i tid, och gärna innan butikerna ens fått fram julpappret. Du måste hinna pynta. Du måste hinna jobba liiite extra så du hinner vara ledig runt jul. Du ska hinna vara ute i det härliga vädret. Du ska baka julgodis, pepparkakor och annat traditionsenligt.

Du ska gå på julmarknader, köpa hantverks-grejer och söka upp en tomte där barnen kan lämna önskelistan. Du ska hinna hitta härlig julstämning. Du ska hinna med att umgås med barnen mitt i allt julstök. Du ska helst hugga din egen gran. Du ska stöpa dina ljus. Du ska göra din egen dörrkrans. Du ska få upp julslingan runt huset. Du ska pyssla med barnen. Du ska, du måste, du ska och du måste.

Jag har precis börjat lära mig att ordet Måste är ett ganska fult ord. Eller ett väldigt fult ord, faktiskt. Ett ord som är belagt med en himla massa stress, prestation, krav och förväntningar. Jag tycker att vi kan slänga med ordet Ska i denna härva också, i alla fall i ovanstående påståenden.

Vem bestämmer att du måste pynta? Vem bestämmer att du ska hitta en härlig julstämning? Ingen. Absolut ingen kan bestämma det. Det är en själv som tror att man ska och måste så himla mycket. När man samlat på sig tillräckligt många Måsten och Ska, och sedan kanske inte kan uppfylla det som ”de” vill, så kommer det dåliga samvetet som en stor våg. Den drar med sig det mesta ner i fallet.

Ska vi gemensamt sluta upp med alla Måsten och Ska? Utan i stället tänka varför vi vill göra vissa saker? Jag vill baka julgodis för det mår jag bra av och tycker är roligt. Jag tycker om att vara i naturen, så jag vill ta mig tid att hugga en egen gran i år. Jag vill julpynta i lagom tid, för det skulle skapa ett lugn och en mysfaktor i vårt hem.

Det är ingen som ställt något krav alls. Varken utifrån eller inifrån dig själv.

Vi glömmer allt vad jämförelse heter. Struntar i hur vi brukar göra. Och skiter i om sommargardinerna sitter uppe på julafton. Vi behöver sänka våra krav.

Jag tror att vi kan lyckas. Jag vet att vi kan lyckas.

Ha nu en mysig december och kör över ”dåliga-samvetets”-månaden med ett lugn.