Johanna står i skoaffären

Krönika för Alingsåskuriren, oktober 2022

Skillnaden mellan att vara en teflon-människa och att vara en kardborre-människa

Det är lite så som jag och min syster funkar, i väldigt stora drag och med en bred pensel…

Jag är en person som är väldigt bra på att analysera lite för mycket, känna in alla andra människors mående, rita upp händelser i förväg och suga åt mig som en svamp vid kritik eller andras negativa åsikter. Det kan vara oerhört dränerande. Periodvis har jag inte ont av det, utan kan ibland känna mig som en teflon-människa som inte känner in allt och analyserar i lika stor utsträckning som jag brukar. Det är vilodagar från min känsliga bubbla. Jag kan inte påstå att det alltid är en nackdel att vara högkänslig, många kallar det till och med för en gåva. Men när jag har en hyperkänslig dag så ser jag det inte alls som en gåva utan mer som en belastning. För det kan jag säga, det kräver väldigt mycket energi och tankeverksamhet att vara högkänslig. Att vara en kardborre där allt fastnar, oavsett det är önskvärt eller inte. Jag måste aktivt göra val och ändra tankesätt för att träna mig på att inte ständigt vara en kardborre. 

Tänk då om jag kulle vara mer som min syster, en teflon-människa. Hon kan liksom bara låta saker skölja av henne som en ny teflonpanna. Hon kan på ett annat sätt strunta i andras åsikter eller kritik. Hon analyserar inte sönder olika situationer och händelser. Självklart finns det tillfällen där hon tar åt sig, blir sårad och analyserar lite för mycket. Men inte alls i samma utsträckning. Och hon kan absolut känna in andra människors mående, men hon fokuserar på de som är henne närmast och är betydelsefulla. Inte var och varannan hon möter på gatan, som jag då kan göra. 

Vad är bättre och vad är sämre då tro?
Det är såklart lockande att ha förmågan att inte sätta sig in i varje händelse eller historia man får höra. Men hur hade jag då varit som människa. Trots att det är jobbigt i många lägen, så formar det såklart den jag är. Undra hur jag hade varit som en teflon-människa? Undra hur min syster hade varit som en kardborre? Ja, det kan man undra. Men jag tror att det är bäst att vi håller oss till de vi formats till att vara.